EL FEUDALISME

QUÈ EN SÉ?

Del feudalisme (que tot i que no us ho imagineu, tĂ© una mica a veure), us se dir que era el sistema polĂ­tic i jurĂ­dic durant l'edat mitjana a Europa. no se si ho sabeu, perĂČ a Tarragona va haver-hi un cavaller militar amb molts diners, gairebĂ© considerat com un noble anomenat Roger de LlĂșria, i tĂ© una estĂ tua mirant al balcĂł del Maediterrani. La distribuiciĂł era: els mĂ©s importants eren els monarques i els nobles, seguits de la gent de l'esglĂ©sia, i desprĂ©s venien els esclaus, que eren els mĂ©s inferiors. TĂ© a veure amb lo que explicarĂ© desprĂ©s sobre la caiguda de Roma.

Aquest Ă©s Roger de LlĂșria, qui va ser un gran almirant, considerat el millor almirant que ha navegat pel Mediterrani en la histĂČria.


QUÈ HE APRÈS?


Ja sabeu que fa molts anys, va haver-hi una guerra entre els cristians i els musulmans, un poble anomenat "Al-Andalus", lo que avui Ă©s Andalusia. La frontera entre ells 2 era el riu GaiĂ , perĂČ perquĂš no passessin van construĂŻr castells, mĂ©s concretament 51. Des de una pĂ gina web veiem els 51 castells i ens expliquen coses defensives dels castells i la seva evoluciĂł. El cas Ă©s que hi havia una terra que es deia "terra de ningĂș", perquĂš a vegades era dels cristians i a vegades dels musulmans. Doncs Tarragona estava en terra de musulmans, perĂČ la riera de GaiĂ  estava a la terra de ningĂș. Des de aquest link us donarĂ  informaciĂł sobre els castells.

Aquest Ă©s el link de la pĂ gina web:  http://www.xtec.cat/~ebiosca/feudal2

 Com indicaven els noms, estaven en uns punts molts alts, com la majoria de castells per tindre una millor visiĂł, i des de els castells, es podien veure alguns, us deixo l'exemple del de Montclar.





Com podeu veure, les vistes sĂłn precioses.

 Les portes d'entrada als castells no es feien a nivell de terra per dificultar l'entrada de gent que els volguĂ©s robar. Els amos del castell entraven amb una escala, i quan arribaven, entraven posant una escala, i un cop estaven dins, treien l'escala. Els pisos estaven fets de fusta, i solien haver-hi 4. Al d'avall de tot sempre es guardaven les armes, i el menjar i la resta, en els altres pisos.

També ens va explicar coses sobre les formes de comunicació de la época. Hi havien moltes i de molt diferents. Per no posar tanta lletra, poso fotos:

Coloms missatgers

Amb corns cridant de castell a castell


O amb algun servent el manaves al castell a enviar el missatge.

I moltes altres formes més...


TambĂ© ens va parlar de les formes dels castells. L'any 600, els castells tenien forma cuadrada, una forma no massa bona defensivament, perĂČ mĂ©s fĂ cil de construir. L'any 900 els castells tenien una forma semirodona, i l'any 1200 ja era rodona, era mĂ©s dĂ­ficil de construir, perĂČ mĂ©s bona defensivament.



 La Vall de GaiĂ  i Tarragona es trobava, com he explicat abans, a una terra anomenada "terra de ningĂș", la qual a vegades pertanyia a els musulmans i altres als cristians. Aprofitaven els recursos naturals com les coves per viure, ja que no valia la pena construir una casa perquĂš amb les guerres lo mĂ©s segur Ă©s que la tiressin avall, perĂČ vivien en unes condicions molt dures. Molts llocs fan referĂšncia ferĂšstec i boscĂłs i ens explica que hi havia un dret molt interessant. 
Hi havia molta gent que, deguts als problemes que tenien, baixaven a la terra de ningĂș a agafar terres per conrear impulsats per la fam de terres. Com la esperança de vida havia millorat, la gent vivia mĂ©s temps i la mortalitat infanil es va reduir. PerĂČ tenien un problema: que si no es defensaven, en algĂșn moment podien passar qualsevol grup i acabar amb els seus progressos. Llavors, els pagesos es van armar amb espases per protegir-se en comte de sortir corrent, i ho feien per una raĂł: per el dret d'aprisiĂł (que Ă©s el dret que he dit abans). És com la hipoteca, perĂČ antiga. Aquest dret deia que si et quedaves 30 anys seguits cuidant del territori, te'l podies acabar quedant. PerĂČ com molta gent patia d'aixĂČ, va acabar servint de mur perquĂš no passessin.
: Els nobles es feien castells i firmaven amb el bisbe de la ciutat un contracte sense necessitar el dret d'aprisiĂł. AixĂČ sĂ­, a sobre, els pagesos tenien que pagar al bisbe , i els nobles, tambĂ©, qui era el que firmava el contracte i als seus succesors. Els hi deixava restar-hi tot el temps sense cap mena de jou o servitud. 
Els que posseirien més serien els nobles, doncs ells es construien un castell i tot el que veien els pertanyia, i els pagesos, tot i que només els hi corresponguessin les seves collites, els hi era molt favorable.
 Els castells es feien alts per tenir una bona visiĂł, i a la casa del senyor (la casa, per si de cas us ho dic eh, Ă©s el castell) hi vivien el senyor, la seva famĂ­lia i els seus servents. Els feien alts per vigilar bĂ© el seu territori, si veien algun musulmĂ , baixava i amb les armes que tenia, o combatia o els musulmans fugien.
 Quan es compraven castells, es tenia que firmar un contracte que fĂ©s referĂ©ncia a que aquell lloc era propietat seva. Es com avui que quan comprem una casa tambĂ© firmem un contracte, o sigui que mira si tĂ© anys aixĂČ de firmar contracte. PerĂČ avui dia la teva Ășnica propietat Ă©s la teva casa, perĂČ abans, fins on veiessin, era seu, fins i tot les pedres. Imagina't que estĂ s jugant tranquil amb unes pedres amb uns amics i et ve algĂș i et diu: "deixa les pedres que sĂłn meves", i sembla una tonteria, a mĂ©s, si estaves a prop d'un bosc, per a quĂš en volies tantes? Per fabricar material. I el mateix passava amb la fusta. Imagina que estĂ s talant un arbre per fer foc o per alguna raĂł i et va un i et diu: "deixa l'arbre que Ă©s meu". I desprĂ©s la pena que et podia caure...

Cambiem de tema, ara anem a la terra de ningĂș.

La terra de ningĂș va acabar sent dels cristians perquĂš molta gent va baixar i va construir moltĂ­ssims castells, gairebĂ© 60. Per quĂš?

Us enrecordeu que abans us he parlat d'un dret que Ă©s deia "dret d'aprisiĂł" que era com la hipoteca d'avui dia? Doncs aquesta era la raĂł.  Sabent que si t'estaves allĂ­ 30 anys consecutius cuidant la terra t'ho quedaves, la gent que tenia pocs recursos no tenia mĂ©s remei que baixar. Els pagesos (que son les persones que baixaven) es fabricaven les seves armes per defensar-se. I com els musulmans no solien atacar molt seguidament perquĂš no hi havia collita, els pagesos solien estar preparats per aquestes situacions. I com la gent veia que funcionava, ho feia. I als cristians els hi va anar la mar de bĂ©, perquĂš feien de frontera i primer tenien que atacar 60 castells, i com que no els hi sortia molt a compte, saps?

 Els musulmans de CĂłrdova, que llavors era la capital dels musulmans, van reaccionar de l'Ășnica forma que podien haver-ho fet: atacant. Els seus atacs s'anomenaven "algarades".  No atacaven molt sovint perquĂš sinĂł no tindrien suficient botĂ­. Van atacar els anys 811, 815, 825, 827, 829, 841, 848, 856, 861, 891, 897, 898, 911, 912, 916, 935, 936, 939, 965, 978, 982, 984, 985, 999, 1003.
Van haver-hi cicles de pau molt llargs, com el de 861 a 891 i molt curts, com el de 911 a 912. La mitja d'anys entre atacs Ă©s de 7,68, que aproximat Ă©s de 8 anys entre cada atac. Degut als atacs, prĂ cticament tots els castells van ser enderrocats. Va haver-hi un musulmĂ  que va atacar sol 2 cops la capital dels cristians, Barcelona, i va tornar amb el botĂ­. M'haig obildat d'explicar que quan atacaven no es quedaven a dormir a casa del que havien atacat, sinĂł que tornaven a casa seva. 

COM HO HEM APRÈS A CLASSE? 

Amb el Cesc ho hem aprés agafant alumnes per fer de personatges i després fent el drive. Jo, per exemple, feia de bisbe i estava amb els pagesos, el Victor i el Sergi. El Ivan i uns companys feien de musulmans, i el que feia de senyor feudal era el meu millor amic, el Jacob. La veritat és que els exemples eren molt clars i les entenia bastant bé. A més, el tema era interessant i m'agradava.

COM M'HAN AVALUAT?

Examen: El control no m'ha sortit bastant bé, la nota no ha arribat ni molt menys a les meves expectatives, doncs he tret un 6,80. Crec que m'ha servit per saber que he de treballar més.

 Treball per parelles: Hem tret un 7,75. Jo m'esperava mĂ©s nota ja que el meu company i jo ens havĂ­em esforçat molt perĂČ igualment estĂ  bĂ© perquĂš no Ă©s una mala nota.

Del blog: M'ha posat un 8 i crec que Ă©s la nota que em mereixo i que contrasta les altres dues. 

Comentarios

  1. t'ha esforçat molt, perĂČ l'has fet sol el treball????no surt amb qui ho has treballat. En el portfoli no cal explicar altre cop el treball, cal expressar el que estĂ s descobrint , si t'ha agrada , si tens interĂšs per saber-ne mĂ©s, si recordes alguna cosa relacionada....

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

FINAL TRIMESTRE

2n TRIMESTRE

VOKI BLOG